Ce risti daca nu ai o casa de marcat cu junal electronic (P)

casa de marcat cu junal electronic

Dupa cum probabil deja stiti, inca de anul trecut, ANAF a cerut tuturor firmelor sa achizitioneze si sa foloseasca doar case de marcat cu junal electronic.

Ce trebuie sa stiti despre aceste case de marcat este ca pot trimite date in timp real catre serverele ANAF, nu toti operatorii economici sunt obligati sa le utilizeze si acestea pot functiona chiar si fara conexiune la internet deoarece vanzarile vor fi inregistrate offline si transmise in momentul in care casa primeste acces la internet.

In cazul in care firma ta functioneaza fara o casa de marcat cu jurnal electronic risti amenzi intre 8.000 si 10.000 lei, dar si confiscarea sumelor nejustificate si suspendarea activitatii  pana la dotarea punctului de vanzare cu o casa electronica si platirea amenzii.

Conform celor de la Cria Soft, noile case de marcat urmeaza a fi conectate la baza de date a ANAF-ului incepand din a doua jumatate a anului 2019. Cu toate astea, exista si surse care spun ca aceasta operatiune nu va fi disponibila pana in anul 2020, dar cert este ca fiscul poate aplica amenzi inca de acum, deci firmele trebuie deja sa aiba case de marcat cu jurnal electronic chiar daca acestea nu pot fi inca puse in legatura directa cu ANAF.

Spuneam mai sus ca nu toti operatorii economici trebuie sa aiba case de marcat cu jurnal electronic, iar cei care nu au obligativitatea aceasta sunt cei care desfasoara urmatoarele tipuri de activitati:

  • vanzarea ziarelor sau revistelor prin distribuitori autorizati;
  • transportul public de calatori care se face pe baza unui bilet;
  • comertul ocazional cu produse agricole de productie proprie care este efectuat de producatori agricoli individuali care au obtinut toate autorizatiile necesare;
  • activitati pentru care incasarile sutn realizate pe baza unor bonuri cu valoare fixa. De exemplu: bilete de acces la concerte, muzee, targuri, expozitii, spectacole, gradini botanice, biblioteci sau gradini zoologice.

Obiectivul care a fost urmarit in momentul cand acest sistem a fost gandit este cel de a pune la disponibitatea ANAF a tuturor inregistrarilor pe care le fac firmele pe casele de marcat pentru a reduce riscul aparitiei fraudelor de natura economica. Cu toate acestea, cei afectati sunt doar comerciantii care oricum functionau legal pana acum (adica aveau casa de marcat) si nu sunt afectati cei care vand marfa la negru si, in opinia mea, inca mai avem destul de mult de muncit pe partea economica pentru a ajunge la o piata reglementata uniform in care evaziunea fiscala sa fie cat mai aproape de zero.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.